Nieuws

Je telefoon beveiligen, hoe doe je dat? 7 Tips voor meer veiligheid

telefoon beveiligen

Soms hebben we het niet meer door, maar je smartphone bevat enorm veel gevoelige data. Denk aan opgeslagen wachtwoorden, adressen en tegenwoordig zelfs pinpassen zoals Apple Pay. En dan hebben we het niet eens over andere zaken als foto’s.

Die data wil je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Daarom is het goed om je telefoon te beveiligen. We hebben in dit artikel een aantal tips op een rij gezet om dit zo goed mogelijk te doen:

  • Startscherm vergrendelen
  • Update de software van je telefoon altijd
  • Gebruik goede en verschillende wachtwoorden
  • Gebruik een password-manager zoals LastPass
  • Schakel bluetooth en WiFi uit
  • Gebruik two-factor authentication
  • Gebruik Find My iPhone of Android Device Manager

1. Vergrendel je scherm

Het lijkt misschien een beetje vanzelfsprekend, maar nog steeds heeft zo’n 30% van de smartphone-bezitters geen beveiliging voor het ontgrendelen van hun telefoon! Dat betekent dat wanneer je telefoon gestolen wordt, iemand direct toegang heeft tot al jouw data. Niet de bedoeling, natuurlijk.

Je kan je startscherm beveiligen met een pincode, wachtwoord, vingerafdruk en gezichtsherkenning. Hou bij het gebruik van een pincode of wachtwoord er wel rekening mee dat deze niet te makkelijk te raden zijn; een code als ‘1234’ is nogal makkelijk te raden.

Schermvergrendeling instellen op een iPhone: Ga naar instellingen > Touch ID en toegangscode.
Schermvergrendeling instellen op een Android: Ga naar instellingen > Beveiliging

pincode-telefoon-beveiligen

2. Upgrade de software van je telefoon altijd

Ja, het is verleidelijk om updates over te slaan: Ze duren lang om te downloaden, het installeren neemt vaak ook nog eens een uur in beslag en je moet er altijd voor in de oplader zitten. Door te updaten is de kans dat je telefoon wordt gehackt een stuk kleiner.

Dat updates belangrijk zijn blijkt wel uit recente berichten, waarin duidelijk wordt dat heel veel mensen hun iPhone niet hadden geüpdatet nadat Apple een beveiligingslek had ontdekt.

Daarom: Altijd updaten! Het is ook weleens lekker om 2 uur niet bereikbaar te zijn, toch?

3. Gebruik goede en verschillende wachtwoorden

Wist je dat het meest gebruikte wachtwoord in Nederland ‘12345’ is? Ja, echt waar. Sterker nog, de hele top 10 van meest gebruikte wachtwoorden is niet al te best..

  1. 123456
  2. qwerty
  3. 123456789
  4. welkom
  5. 12345
  6. password
  7. welkom01
  8. wachtwoord
  9. 1234
  10. 12345678

Herken jij je eigen wachtwoorden hierin? Dan is het hoog tijd om deze te veranderen! Het is altijd goed om een wachtwoord te gebruiken met hoofdletters, kleine letter, cijfers en speciale tekens. Op die manier is het namelijk voor een hacker veel moeilijker om een wachtwoord te achterhalen; de mogelijkheden aan combinaties is dan te groot.

Bedenk ook dat het goed is om voor verschillende accounts niet altijd hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Omdat het altijd voor kan komen dat een database gehackt wordt, en deze gegevens gelekt. Het is dan heel fijn als hackers niet gelijk in al je accounts kunnen. Gebruik voor het onthouden van je wachtwoorden een password manager als LastPass (zie tip 4).

Tip: Weten of ooit je email en wachtwoord in een publieke database terecht zijn gekomen? Check dan de website https://haveibeenpwned.com/ en vul daar je email-adres in. Als jouw gegevens erin staan is het noodzakelijk direct al je wachtwoorden te veranderen!

4. Gebruik een password-manager

Het is belangrijk om verschillende en sterke wachtwoorden te gebruiken, het is alleen soms een beetje lastig om deze allemaal te onthouden. Gelukkig zijn daar oplossingen voor, namelijk: Password-managers! Dit zijn apps die inloggegevens onthouden, zowel gebruikersnamen als wachtwoorden. De password-manager is alleen toegankelijk via je eigen telefoon of computer.

Onze favoriete password-manager is LastPass: Een gratis app die zowel op iPhone, Android als alle grote browsers draait. Wees wel voorzichtig met het wachtwoord voor je password-manager; als je deze kwijtraakt is het heel moeilijk weer toegang te krijgen tot je account vanwege de goede beveiliging.

5. Schakel bluetooth en WiFi uit (in het openbaar)

Het klinkt misschien een beetje gek, maar het hacken van bluetooth komt best vaak voor. En omdat veel mensen standaard hun bluetooth ingeschakeld hebben staan, is dit een risico. Vaak gebeurt dit door het te laten lijken alsof een bekend apparaat met jouw telefoon verbindt. In werkelijkheid is dat niet zo, en kan het zijn dat er mensen met kwade bedoelingen informatie uit jouw apparaat willen trekken. Hetzelfde geldt voor WiFi.

Tip: Let ook altijd op bij publieke WiFi-netwerken. Hier kan door hackers ook misbruik door worden gemaakt, door bijvoorbeeld zelf een netwerk te openen genaamd ‘koffiezaak’, als jij bij een koffiezaak zit. Wanneer je verbindt met een nep-netwerk kunnen hackers data van je stelen. Kies er daarom voor – wanneer het niet nodig is – om gewoon gebruik te maken van je mobiele internetverbinding.

6. Schakel two-factor authentication (2FA)

Dit is een van de belangrijkste stappen als het gaat om de beveiliging van uw accounts: Een extra stuk beveiliging door middel van two-factor authentication (2FA). Door 2FA te gebruiken wordt je identiteit dubbel gecontroleerd voordat je bij je account mag – bijvoorbeeld je email.

Voorbeelden van 2FA zijn codes die via een SMS-bericht worden gestuurd naar je telefoon. De code is tijdelijk en eenmalig geldig. Een andere manier is om een authenticator te gebruiken, zoals een authenticator van Google.

Het is misschien wat extra werk, maar wel een heel belangrijke stap in het beter beschermen van je data. Weten hoe je 2FA moet inschakelen voor je gmail-account? Op de website van Google wordt dit uitgelegd.

Tip: Wil je je Google-accounts nog beter beveiligen? Dan is er nu Google Smart Lock. Je kan de app downloaden voor de iPhone.

7. Gebruik Find My iPhone of Android Device Manager

Het kan natuurlijk gebeuren dat je je smartphone kwijtraakt. Of dat deze gestolen wordt. Dan kan je gelukkig altijd gebruik maken van een app waar je je telefoon mee kan traceren. Beter nog, je kan je telefoon besturen en blokkeren als deze gestolen.

Voor de iPhone is er een app genaamd ‘Find My iPhone’. Deze is standaard geïnstalleerd op je iPhone, je moet ‘m alleen wel aanzetten, dit kan in je iCloud instellingen op je telefoon.

Voor de Android is er Android Device Manager, deze kan je vinden in je Google-account.

Het voordeel aan deze apps is dat de kans dat jouw data gebruik wordt door een ander kleiner wordt, je kan er immers voor kiezen je telefoon onklaar te maken als deze verdwenen is. Handig!



Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x