Nieuws

Onderzoek: Zoveel betaal jij voor internet in het buitenland

Een torenhoge telefoonrekening na een reis in het buitenland: met de invoering van de ‘roam-like-at-home’ wetgeving in de Europese Unie (EU) zou het tot het verleden moeten behoren. Wat blijkt? Providers beschermen de gebruiker volgens de wet, maar weten toch disproportionele kosten in kaart te brengen. Reis je buiten de EU? Dan kunnen de kosten al helemaal razendsnel oplopen. Om alle onverwachte kosten op een rijtje te zetten zijn we de wereld ingedoken van de kleine lettertjes en kosten plafonds. Een handige lijst om te gebruiken bij het vergelijken. Benieuwd naar de resultaten? Lees dan verder.

*Update: Dit onderzoek is gebaseerd op informatie van de websites en klantenservice van de providers. Op basis van de reactie van Simpel zijn de resultaten van dit onderzoek aangepast.

De Europese wet die jou beschermt

‘Roam-like-at-home’

Met de invoering van de Europese roaming wetgeving in 2017 zijn er twee duidelijke regels opgesteld om de telefoongebruiker te beschermen tegen onverwachte telefoonkosten:

  1. Bevind je je in de EU? Dan maak je gebruik van je normale databundel tegen thuistarief.
  2. Is je databundel op? Dan krijg je te maken met buitenbundel tarieven. Per maand mag je provider niet meer dan €60,50 (incl. BTW) aan extra datakosten in rekening brengen, tenzij je met je provider een andere limiet hebt afgesproken

Welke providers beschermen jou (niet)?

Binnen de wetgeving van de Europese Unie zijn alle gebruikers beschermt met een kostenplafond, dan wel gebruikslimiet. Sommige providers doen er zelfs een schepje bovenop, door onbeperkt internet of een automatische sim blokkade aan te bieden. Toch weten een aantal providers de kosten op te jagen d.m.v. hoge buitenbundel tarieven tot het kostenplafond is bereikt. Zo zien we dat Lebara een disproportioneel buitenbundel tarief van €1,- per MB rekent. Dit is een tarief dat vele tientallen malen hoger ligt dan bij concurrenten. Ook al handhaven ze wel het limiet van €60,50, met het tarief van €1,- per MB verzekert de provider dat de maximale kosten met een kleine uitstap buiten de bundel al worden bereikt.  

Valkuilen buiten de EU

Buiten de veilige wetgeving van de Europese Unie, in de rest van Europa en daarbuiten, bevindt je je als gebruiker al snel in het Wilde Westen. Maar eenderde van de providers schakelt je data automatisch uit wanneer je de EU vertrekt. De meeste providers bieden gebruikers ook geen databundels voor buiten de EU. Bij degene die dit wel aanbieden, zijn er grote verschillen in de tarieven: tussen de €12 en €72 voor 500MB.

42% van de providers beschermt de gebruiker buiten de EU

Is je databundel op buiten de EU? Dan hanteert 42% van de providers hetzelfde kostenplafond van €60,50 als binnen de EU. Hier zit wel een addertje onder het gras: de gemiddelde prijs voor 1MB is namelijk €4,80. De kosten per MB liggen voor deze providers buiten de EU tussen de €3 en €4.    

De Aladdin Index

Bij welke providers kun je veilig internetten binnen de EU, Europa en de rest van de wereld? Hoeveel kost een (per ongeluk) uitstapje buiten je bundel? Om dit inzichtelijk te maken introduceren we de Aladdin Index.

Wat is de Aladdin index?

De Aladdin Index geeft een overzicht van de kosten voor buiten de bundel datagebruik per provider. Hiervoor nemen we de trailer voor de nieuwste Disney film Aladdin als maatstaf. De berekening is gebaseerd op data prijzen van de providers (2019) en de lengte en afspeelkwaliteit van de film trailer. De data prijzen van de providers zijn achterhaald via de website en gevalideerd via de klantenservice. De lengte van de film trailer is 135 seconde, wat neerkomt op ongeveer 36,5 MB data bij 1080p.

 

Wat kun je met de Aladdin Index?

Met de Aladdin Index kun je zien of het kijken van de trailer bij jouw provider goedkoper of duurder is dan bij andere providers. We hebben deze prijs ook nog eens berekend voor elke zone in de wereld (in Europa, buiten Europa en via satelliet). Zo krijg je een indicatie van wat je te wachten staat wanneer je in het buitenland buiten je bundel gaat.

 

Waar is de Aladdin trailer het duurste?

Buiten de EU, binnen Europa

Wanneer je je buiten de EU maar nog binnen Europa bevindt betaal je bij Hollandsnieuwe verreweg het meest. Hier leg je voor 2,15 minuten (135 seconden) aan video content al €80 neer. Alleen bij Youfone, Robin mobile en en T-mobile kun je geen extra kosten verwachten. Tele2 hanteert bij landen binnen Europa (en veel daarbuiten) een zeer laag buiten-bundel tarief van €0,10 per MB. De overige providers brengen wel kosten in rekening, maar beschermen je met een automatisch kostenplafond van tussen de €50 en €80.

Buiten Europa

Wanneer je buiten Europa een uitstapje buiten je bundel maakt, betaal je bij de meeste providers hetzelfde als binnen Europa. Dit betekent dat je bij vrijwel alle providers beschermt bent tegen torenhoge onverwachte kosten. Ook betaal je bij hollandsnieuwe nog steeds de hoofdprijs van €80 voor de 135 seconde tellende video. Alleen bij Tele2 verschillen de tarieven per land, waar de kosten van de video tussen de €3,65 – €9,15 ligt.

Satelliet en Maritiem

Wanneer je via satelliet of op zee buiten je bundel gaat verandert er ook weinig. De kosten plafonds zijn net zoals normale netwerken geïnstalleerd om de gebruiker te beschermen. Wel worden de kosten plafonds vele malen sneller bereikt. Overwegend gebeurt dit na een halve minuut kijken. Ook opvallend is dat provider Tele2 kosten hanteert van €10 per MB. Met dit tarief wordt het (overigens lage) dataplafond van €10 al na 3 seconde bereikt. Bij Lebara wordt er überhaupt geen dienst verleent buiten de normale netwerken om. Vandaar dat de provider niet is meegenomen in de index.

Alle providers op een rijtje

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk om goed de buitenland voorwaarden en tarieven van je provider te bekijken voordat je op reis gaat. Want het blijkt maar weer: voordat je het weet betaal je de hoofdprijs. De meeste kosten heb je bij hollandsnieuwe, met het hoogste kostenplafond. Snel daarop volgen KPN, Vodafone, Simyo, Ben, Simpel en Tele2, die met automatische kostenplafonds en gebruikslimieten (van €10 t/m €80) toch nog een slag van een paar tientjes kunnen slaan met het bekijken van één video. Wil je volledig beschermd zijn tegen die torenhoge telefoonrekening? Kies dan voor Robin Mobile, T-mobile, of Youfone. Neem daarbij ook altijd het lot in eigen handen en schakel tijdig je data roaming uit. Idealiter wanneer je in het vliegtuig stapt. Veel reisplezier!

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x