Nieuws

Het 5G netwerk: eindeloos HD streamen en niet meer wachten voor stoplichten

Haarscherp videobellen op drukke festivals, eindeloos YouTube streamen, auto’s die uit zichzelf rijden en stoplichten die zelf de verkeerdoorstroom beïnvloeden. 5G belooft het allemaal. Leuk, maar wat betekent dit voor ons? Wij leggen je graag uit wat 5G precies is en wanneer jij hier gebruik van kunt maken, ook met een sim only abonnement.

Alles over het 5G netwerk in Nederland – simonly.nl

Wat is 5G?

De vijfde generatie mobiele netwerken. Dat is waar 5G voor staat. Als opvolger van het huidige 4G netwerk, biedt 5G een nóg snellere en stabielere netwerkverbinding en opent het de deur naar wel heel bijzondere ontwikkelingen. Het 5G netwerk zal zo’n 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G netwerk.

Hoewel de NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance) de exacte specificaties nog niet heeft vastgesteld, ligt de minimale downloadsnelheid op 1 Gbps en de minimale reactietijd op 1 milliseconde. Geen vertraging meer tussen zender en ontvanger dus!

In Nederland is 4G nog niet eens zo lang geleden uitgerold en in sommige delen van de wereld is 3G zelfs nog de standaard. Toch zijn de ontwikkelingen voor 5G al in volle gang.

Nu denk je misschien: 3G, 4G, 5G.. wat is het verschil? Wij hebben een handig overzicht voor je gemaakt met een vergelijking tussen de verschillende generaties mobiele netwerken:

 

2G 3G 4G 5G
Uitroldatum NL 2001 2004 2013 Verwacht 2020
Downloadsnelheid 40 kbps 5-10 mbps 100 mbps 10gbps
Reactietijd (latency) 300-1000 ms 100-500 ms <100 ms 1 ms
Kenmerk Ook GSM genoemd. Digitaal bellen, sms en mms. Draadloos internetten, videobellen. Sneller internetten en HD video’s streamen Nog stabieler en sneller internetten, beter bereik en moeiteloos streamen/videobellen

Waarom 5G?

Het aantal mobiele internetgebruikers neemt elk jaar toe. Bovendien communiceren steeds meer apparaten –zoals slimme thermostaten, verkeerslichten en koelkasten- via het internet (IoT). Om al deze data te kunnen verwerken, is er meer capaciteit en een hogere snelheid nodig. De upgrade naar het 5G netwerk is dus een logische stap om aan het toenemende gebruik van mobiele netwerken te kunnen voldoen.

Met 5G heb je niet alleen sneller internet, maar kun je op drukke plekken of momenten zonder problemen van het netwerk gebruik maken. Op Oudejaarsavond een appje sturen dat nooit aankomt? Een slechte verbinding door overbelasting van je netwerk? Allemaal verleden tijd. Van de hogere reactiesnelheid, ook wel latency genoemd, merk je vooral veel tijdens het gamen of het op afstand bedienen van computers.

Alle voordelen van 5G voor je op een rijtje:

● Stabieler en betrouwbaarder internet

● Minimale reactietijd (latency)

● Met veel gebruikers op drukke plekken 1 netwerk gebruiken zonder storingen

● Een groter bereik per gebied dankzij hoger datavolume

● Bevorderen van communicatie tussen intelligente apparaten (Internet of Things)

Wel zal het verhoogde dataverbruik als gevolg van dit supersnelle netwerk ook gevolgen hebben voor databundels bij telefoonabonnementen. Wanneer mensen massaal data gaan downloaden, zullen er grotere databundels aangeboden moeten worden. Ook zullen providers wellicht hun fair use policy’s voor onbeperkte bundels moeten aanpassen, om misbruik te voorkomen.

Toepassingen 5G: The Internet of Things

Naast sneller webpagina’s laden, video’s streamen en skypen, brengt 5G nog een aantal zeer interessante mogelijkheden met zich mee. De keyword? Internet of Things!

Internet of Things (IoT) is het netwerk van intelligente apparaten die met elkaar verbonden zijn via het internet. En dit gaat verder dan smartphones en computers.. Naar schatting zijn er al zo’n 1,9 miljard apparaten verbonden met IoT. Inmiddels hebben veel mensen al eens gehoord van slimme thermostaten, verlichting die je van afstand kunt bedienen en voice bediening via Google Home. Echter is er een extreem stabiel en snel netwerk nodig om nog meer geavanceerde toepassingen door te voeren. 5G biedt hierop het antwoord.

4 gave toepassingen van 5G op IoT:

eHealth

Via 5G kunnen operaties op afstand worden uitgevoerd en vitale lichaamswaarden van patiënten zoals bloeddruk, hartslag en ademhaling in de gaten gehouden worden. Dankzij de lage latency kan er enorm nauwkeurig en zonder vertraging gereageerd worden.

Connected home

Het meest bekende voorbeeld van IoT. Je thermostaat, rookmelder en verlichting op afstand bedienen. En wat dacht je van een koelkast die aangeeft wanneer je melk over datum is of je kaas op is?

Vehicle-to-network en vehicle-to-infrastructure

Bedrijven als LG en Intel zijn hard aan de weg aan het timmeren met zelfrijdende auto’s en ook de bekende Tesla is met het internet verbonden. Via het 5G netwerk wordt het ook mogelijk om realtime updates van kaarten en verkeerssituaties binnen te halen, zoals werkzaamheden- of filemeldingen. Nog interessanter is vehicle-to-infrastructure: verkeerslichten die op basis van het aanbod dat ze krijgen op groen of rood gaan om op elk moment de doorstroom te kunnen bevorderen. Wat dacht je van betaald parkeren zonder parkeermeters of apps? Je auto regelt het allemaal via het mobiele netwerk.

Virtual Reality

Het moet natuurlijk ook leuk blijven. Virtual- en augmented reality hebben al een flinke opmars gemaakt en dankzij 5g zal het mogelijk zijn om real time virtueel ergens anders te zijn. Op een bounty strand liggen op kantoor of rondlopen in je favoriete game!

Eerder schreven wij ook over toepassingen van IoT als gevolg van de e-SIM; de virtuele opvolger van de simkaart.

Wanneer komt het 5G-netwerk?

Het 5G netwerk laat nog wel even op zich wachten. De meeste Europese telecomproviders schatten rond 2020 de eerste 5G netwerken klaar te hebben. Er is 1 land dat ruim aan kop gaat met de overschakeling: Zuid-Korea. De insteek is om bezoekers tijdens de Olympische Spelen in 2018 al gebruik te laten maken van dit supersnelle netwerk.

Tot 5G in Nederland beschikbaar is, investeren veel providers in 4G+, ook wel LTE Advanced genoemd. Deze upgrade van het huidige 4G netwerk werkt op meerdere frequenties, waardoor de snelheid significant verhoogd wordt. Alle Nederlandse providers bieden inmiddels 4G+ aan, waarbij het netwerk van T-Mobile als snelste uit de test kwam. Tip: niet alle smartphones zijn compatible met 4G+. Check dit dus even van tevoren!

In 2019 zal er een grote frequentieveiling plaatsvinden, waarbij providers kunnen bieden op frequentiespectra die zij willen gebruiken voor 5G netwerken. De landelijke uitrol in Nederland staat op z’n vroegst in 2020 op de planning. Wel zijn er in Nederland al 5G proeven aan de gang. Loppersum in Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied ter wereld waar 5G gebruikt kan worden! Dit initiatief is genomen om meer bedrijven naar de regio te trekken.

Benieuwd naar verdere ontwikkelingen op telecomgebied? Bekijk dan onze nieuwspagina. Totdat 5G realiteit wordt, biedt Sim Only de snelste vergelijker voor 4G en 4G+ abonnementen tegen scherpe tarieven.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x