Wat is een fair use policy?

Fair use policy limieten voor onbeperkte abonnementen

In Nederland hebben alle providers een fair use policy opgenomen in hun algemene voorwaarden. Deze fair use policy bepaalt het maximum aantal belminuten, sms’jes en MB’s dat je kunt gebruiken bij een onbeperkt abonnement.

Is onbeperkt internet echt onbeperkt?

Nu zou je denken ‘Onbeperkt? Daar mag dan toch geen plafond op zitten?’. Echter zijn onbeperkte bundels nooit daadwerkelijk onbeperkt. Het maximum aantal minuten en mb’s verschilt per provider, maar in de praktijk liggen deze grenzen zo hoog, dat vrijwel niemand ze overschrijdt. Je kunt dus gerust blijven Netflixen of Youtuben!

Fair use policy ter voorkoming van misbruik

Met de fair use policy willen providers misbruik van deze onbeperkte abonnementen voorkomen. En dat is niet eens zo vreemd. Stel je voor dat je een onbeperkt abonnement afsluit en hier jouw hele bedrijf gebruik van laat maken. Dit zou niet rendabel zijn voor de provider en bovendien zou het netwerk overbelast raken.

Fair use policy limieten per provider

Ook al is de kans klein dat je het maximum aantal belminuten, sms’jes of MB’s overschrijdt, toch kan het de moeite waard zijn om de fair use policy van jouw provider te checken. Zoals eerder gezegd, verschillen de limieten behoorlijk per provider. In onderstaande tabel zie je een overzicht voor de limieten op belminuten:

Provider Limiet belminuten
Ben 1.000
KPN 3.000
Robin Mobile 6.000
T-Mobile 10.000
Tele2 12.000
Vodafone 10.000
Youfone 4.000

Hoe onbeperkt is onbeperkt internet?

De limieten voor internet zijn iets minder duidelijk. Vaak spreken providers over ‘onacceptabel’ of ‘onredelijk’ verbruik, maar soms worden er ook getallen aan verbonden. Zo stelt Telfort het limiet op ‘meer dan 5 maal het gemiddelde gebruik van data door houders van het desbetreffende Telfort abonnement’ en heeft Robin Mobile een limiet van 20.000 MB per maand.

Je limiet overschreden?

De kans is erg klein, maar mocht je toch je limiet overschrijden, dan word je eerst gewaarschuwd door je provider. Gebeurt het nogmaals, dan zitten er wel consequenties aan vast. Meestal wordt je internetsnelheid tijdelijk verlaagd of worden er extra kosten in rekening gebracht. In het ergste geval kun je tot het einde van de maand afgesloten worden van je abonnement.

Alles onbeperkt

Unlimited abonnementen zijn steeds meer in trek sinds T-Mobile en Tele2 hiermee kwamen in 2017. Sindsdien groeit het aantal abonnementen waarbij je kunt onbeperkt sms’en, bellen en internetten. Benieuwd welk unlimited abonnement het meest voordelig is? Schuif dan in onze vergelijker de balkjes ‘aantal belminuten’, ‘aantal MB’s’ en ‘aantal sms’jes’ helemaal naar rechts. Je kunt ook kiezen voor onbeperkt internet of onbeperkt bellen.

Fair Use Policy voor verbruik binnen de EU

Sinds de roamingkosten binnen Europa in juni 2017 zijn afgeschaft, zijn ook de voorwaarden voor verbruik in het buitenland (binnen EU-landen) aangepast. Je vindt deze voorwaarden ook in de Fair Use Policy op de website van jouw provider. Zoek je een snel overzicht? In onze blog vind je de belangrijkste voorwaarden voor verbruik binnen de EU op een rijtje.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x