Nieuws

Roamingkosten Europa afgeschaft: dit is wat je moet weten

Vanaf vandaag zijn de roamingkosten binnen Europa verleden tijd. Met ‘Roam like Home’ kun je bellen, sms’en en internetten voor dezelfde prijs als je in Nederland betaalt. Dit betekent geen onverwachte rekeningen meer: de kosten betaal je vanaf vandaag gewoon vanuit je bundel. Goed nieuws dus! Maar let wel, er zijn enkele uitzonderingen op deze nieuwe Europese wetgeving.

Verschillende roamingkosten voor inwoners binnen de EU

In eerste instantie lijkt deze nieuwe wetgeving Europa te beschouwen als één groot land waarin alle prijzen gelijk worden getrokken. Dit is echter niet het geval: de roamingkosten binnen Europa zijn nog wel verschillend per land. Inwoners van bijvoorbeeld Servië betalen niet hetzelfde bedrag als de inwoners van Duitsland. Je betaalt het tarief van een provider in je ‘thuisland’.

Uitzondering bellen vanuit Nederland naar ander EU-land

De nieuwe wetgeving geldt niet wanneer je vanuit Nederland belt naar een ander Europees land. Wanneer je bijvoorbeeld vanuit je thuisland Nederland naar EU-land Spanje belt dan kunnen er alsnog extra kosten in rekening worden gebracht.

Roamingkosten Europa: extra voorwaarden per provider

Ondanks dat roamingkosten binnen Europa zijn afgeschaft, hanteert elke provider zijn eigen voorwaarden voor het gebruik van je bundel. Deze zijn omschreven in de ‘Fair Use Policy’. Zo hanteren enkele providers een limiet op onbeperkte bundels, of mag je slechts een beperkte tijd gebruik maken van je bundel als je buiten Nederland bent. Benieuwd welke regels jouw provider hanteert voor Roaming binnen Europa? Bekijk hier het overzicht:

KPN Roaming Europa
Bij KPN is het daadwerkelijk ‘Roam like at Home’. Je hoeft geen rekening te houden met een beperkt aantal MB’s in de EU of een maximumaantal dagen waarin je mag roamen. Je moet wel kunnen aantonen dat je een duurzame band hebt met Nederland. Dit houdt in: je werkt, woont of studeert in Nederland.

Vodafone Roaming Europa
Vodafone stelt dat je mag roamen binnen de EU naar redelijk gebruik. Maar wat is redelijk gebruik? Redelijk is volgens Vodafone wanneer je meer gebruik maakt van het Nederlandse netwerk dan van een anders Europees netwerk. Als je in een periode van vier maanden meer internet verbruikt én meer tijd doorbrengt in het buitenland dan ziet Vodafone dit als ‘onredelijk gebruik’.

T-Mobile Roaming Europa
T-Mobile geeft aan dat er sprake is van onredelijk gebruik als je gedurende een periode van minimaal vier maanden méér tijd in EU-landen buiten Nederland doorbrengt en gedurende deze periode méér (roaming) verbruik vertoont in de EU dan in Nederland. Indien er sprake is van onredelijk gebruik verzoekt T-Mobile je om je roaming gedrag aan te passen. Wanneer je gedrag na 14 dagen niet aantoonbaar is veranderd kan T-Mobile vanaf dat moment de maximale toeslag op je roaming verbruik in rekening brengen.

Robin Mobile Roaming Europa
Robin Mobile stelt geen limiet aan het gebruik van je bundel binnen de EU. Je hoeft dus niet te vrezen voor extra roamingkosten of een roamingslimitiet binnen Europa. Het is echter niet toegestaan om je SIM kaart continu, permanent of semipermanent in een ander land (Europees) land te gebruiken.

Tele 2 Roaming Europa
Bij Tele2 geldt voor een aantal abonnementen een limiet binnen de EU. Dit verschilt echter per abonnement en staat vermeld in je contract. Bij de 8GB, 10GB en het Unlimited abonnementen geldt een limiet van 6GB per maand binnen de EU. Daarna geldt een toeslag van € 0,009 per MB.

Simpel Roaming Europa
Simpel stelt ook een aantal regels aan roaming binnen de EU. Brengt je meer tijd in een ander land door én verbruik je ook nog eens meer data dan in Nederland gedurende 4 maanden? Dan verzoekt Simpel je om je gedrag aan te passen. Verder gelden er geen regels, tenzij je extreem veel data verbruikt. Onder extreem verstaat simpel 30 (!) keer meer dan de gemiddelde gebruiker.

Telfort Roaming Europa
Bij Telfort geldt er geen limiet aan roaming binnen de EU. Je bundel is exact hetzelfde als in Nederland. Wel geldt, net als in Nederland, dat je naar redelijkheid gebruik moet maken van je bundel. Dit houdt in dat dit niet hoger is dan 5 keer het gemiddelde gebruik van data in vergelijking met andere Telfort klanten.

Simyo Roaming Europa
Bij Simyo geldt er geen limiet voor roaming binnen Europa. Simyo vermeld wel een artikel over ‘redelijk verbruik’ in haar algemene voorwaarden welke ook van toepassing is op de EU. Hierin staat exact getal over redelijk verbruik, maar staan een aantal indicaties omschreven.

Ben Roaming Europa

Bij Ben geldt er geen limitiet voor roaming binnen Europa. Als je je bundel ‘normaal gebruikt’ dan kun je jouw bundel op dezelfde wijze gebruiken als in Nederland. Wat Ben bedoeld met ‘normaal gebruik’ staat omschreven in de algemene voorwaarden welke te vinden zijn op de website.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x