Bytes omrekenen: hoeveel KB en MB is GB?

Van MB naar GB en weer terug naar KB: hoe kun je die bytes makkelijk omrekenen?

Wat is een byte?

Een byte is een informatie eenheid waarmee computers communiceren. Vaak wordt byte afgekort met de hoofdletter ‘B’ en bestaat in feite uit acht bits (afgekort met een kleine ‘b’). Een reeks bytes bestaat uit een heleboel nullen en enen. Een byte (en een bit al helemaal) is erg klein, daarom wordt er gebruik gemaakt van termen als KiloBytes (KB), GigaBytes (GB) en MegaBytes (MB). Hiermee worden in feite een heleboel bytes aangeduid.

MB’s en GB’s op je mobiel

Het aantal MB’s of GB’s op je smartphone geeft aan hoe groot de informatie opslagruimte is. In een telefoonabonnement zeggen MB’s en GB’s iets over de hoeveelheid data die je kunt up- en downloaden. Bij het kiezen van een internetbundel bepaal je dus hoeveel informatie je wenst te versturen en ontvangen in een maand. Let op: dit heeft dus niets met de snelheid te maken.

Omrekenen van kleine bits naar grote bytes

Verstrekt een provider alleen informatie in MB’s en weet jij je verbruik alleen in GB’s? Dan is het handig dat je de bits en bytes kunt omrekenen. Daar helpen we je graag bij. Om te beginnen zijn dit de eenheden van klein naar groot respectievelijk: KB, MB, GB en TB. Een MB is dus meer dan een KB. In de meeste gevallen is het een kwestie van delen of vermenigvuldigen met duizend. Als je eenmaal weet hoe de vork in de steel steekt hoeft het omrekenen geen ingewikkelde klus meer te zijn. Hieronder een paar voorbeelden.

Hoeveel bytes zitten er in een KB?

Duizend bytes is omgerekend 1 KB. Om je een indruk te geven: het openen van een tekstberichtje via WhatsApp verbruikt zo’n 1KB.

Hoeveel KB is een MB?

Er zitten duizend KB in 1 MB. Bijvoorbeeld, het openen van een e-mail zonder bijlagen verbruikt ongeveer 10KB of 0,01MB. En een foto op Facebook uploaden kost 1 tot 5 MB.

Hoeveel MB is een GB?

Duizend MB is hetzelfde als 1 GB. Ter illustratie, een HD-video op YouTube bekijken verbruikt zo’n 1200 tot 1400 MB per uur en is gelijk aan 1,2 en 1,4 GB.

Hoeveel GB is een TB?

Duizend GB is gelijk aan 1 TeraByte (TB). Duizend TB is gelijk aan 1 PetaByte (PB). Deze eenheden worden iets minder regelmatig gebruikt, omdat het een enorme hoeveelheid data omvat die onze telefoons (meestal nog) niet aankunnen. Ter vergelijking: een TeraByte is ongeveer gelijk aan 120 uur video in HD-kwaliteit.

Ga naar onze vergelijker en ontdek in onze verbruikshulp hoeveel data jij in je bundel nodig hebt. Of geniet van alle vrijheid met onbeperkt internet. In een mum van tijd vind je het sim only abonnement dat bij je past.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x