Wat is het verschil tussen een abonnement en prepaid?

Een abonnement of prepaid? Tien jaar geleden was dit een logische vraag bij het kiezen van een nieuwe telefoon. Toen in de jaren ‘90 de mobiele telefonie op kwam, was prepaid zelfs de enige optie. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen een postpaid contract, oftewel een abonnement. Maar wat is het verschil tussen een prepaid en postpaid abonnement?

Prepaid contracten

De term prepaid zegt het eigenlijk al; een contract dat je van tevoren betaalt. Dit was een aantal jaar geleden nog de standaard. Je kocht een telefoon met simkaart en daarbij beltegoed voor tien of twintig euro. Wanneer je beltegoed op was, ging je naar de winkel om nieuw tegoed te kopen en je telefoon op te waarderen.

Wanneer je tegoed op was, kon je niet meer bellen, sms’en -en later ook internetten- tot je had opgewaardeerd. Ook was je tegoed beperkte tijd houdbaar. Tegenwoordig bestaan prepaid contracten nog steeds, maar kun je deze vaak wel automatisch laten opwaarderen.

Mobiel abonnement: postpaid contract

Doet het begrip postpaid geen belletje rinkelen? Niet gek, want sinds jaren is mobiel abonnement de gangbare term. Tegenwoordig koopt bijna iedereen een telefoon met abonnement.

In tegenstelling tot een prepaid contract, betaal je bij een abonnement achteraf maandelijks (of jaarlijks) een vast bedrag. Je bepaalt zelf hoe hoog dit bedrag is aan de hand van het aantal gekozen belminuten, sms’jes en MB’s. Selecteer je gewenste aantal belminuten en MB’s in onze handige vergelijker.

Abonnementen met of zonder toestel

Sim only abonnementen vallen ook onder de mobiele abonnementen. Je betaalt een vast bedrag per maand en bent zo altijd bereikbaar. Het grote verschil is dat je veel goedkoper uit bent, omdat je geen telefoon bij je abonnement neemt. Hierdoor zijn je maandelijkse kosten een stuk lager. Vrijwel alle providers bieden sim only abonnementen aan. Wil je niet vastzitten aan een abonnement? Sommige sim only abonnementen zijn maandelijks opzegbaar.

Sim only of prepaid: wat is voordeliger?

Sim only abonnementen worden steeds populairder. Je krijgt een volledig abonnement, zonder de extra lasten van een telefoon die je moet afbetalen. Lees hier meer over de verschillen tussen een sim only en een normaal abonnement.

Met prepaid heb je de vrijheid om op te waarderen of je belminuten en data te bewaren wanneer jou dat uitkomt, zonder maandelijks ergens aan vast te zitten. Echter liggen de tarieven bij sim only abonnementen een stuk lager, waardoor je vanaf €7,50 per maand kunt bellen én internetten.

Bovendien blijf je met een sim only abonnement altijd bereikbaar. Met een prepaid abonnement kun je pas weer bellen en internetten als je opwaardeert.

Gebruik je je telefoon maar heel weinig? En bel je soms weken niet? Dan is een prepaid contract misschien een goede optie. Let er dan wel op hoe lang je tegoed houdbaar blijft. In alle andere gevallen ben je een stuk goedkoper uit met sim only.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x