Bij welke provider heb ik het beste mobiele bereik?

Niets is zo vervelend als geen bereik hebben. Gelukkig scoren Nederlandse netwerken internationaal gezien, zeer goed. Er is alleen geen eenvoudig antwoord op de vraag welke provider het beste bereik heeft. De kwaliteit van bereik is namelijk afhankelijk van diverse factoren.

Alle mobiele providers

Om te beginnen: niet alle Nederlandse providers hebben een eigen netwerk. KPN, T-Mobile en Vodafone hebben dat wel.
Andere aanbieders maken gebruik van deze grote netwerken. Daarnaast heeft Tele2 een eigen 4G-netwerk. Om het bereik van alle providers te beoordelen, op het gebied van bellen en sms’en kijk je dus naar bovengenoemde grote netwerken.

Dekking en bereik

Als het netwerk van zendmasten goed verdeeld is over het hele land, zorgt dit voor een goede dekking. De provider met de beste dekking biedt je logischerwijs het beste bereik.

Nederlandse providers doen haast niet onder voor elkaar op het vlak van bellen en sms’en. Het wordt pas interessant wanneer je het netwerk beoordeeld op het bereik in jouw regio. Om erachter te komen welke providers in jouw omgeving een goede dekking bieden, bekijk je de dekkingskaart van de provider. Biedt deze geen goede dekking in jouw regio? Kijk dan op de dekkingskaart van een andere aanbieder.

Het beste 4G-netwerk

Anders dan bij bellen en sms’en, zijn er bij 4G-netwerk wel verschillen in kwaliteit van bereik. Het beste 4G-netwerk bestaat uit zendmasten die zowel lage als hoge frequenties hebben. Door lage frequenties heb je buiten, maar ook binnen service. Hoge frequenties maken het mogelijk voor meerdere mensen om tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het netwerk. Bovendien zorgt de combinatie van verschillende frequenties voor het bereiken van hoge download- en uploadsnelheden. Bekijk op de 4G dekkingskaart welk netwerk bij jou in de omgeving het beste bereik heeft.

BESTE 4G
Bron: Beste Mobiele Providers (2017)
800 MHz900 MHz1800 MHz2600 MHz
KPNjaneeja ja
T-Mobileneejajaja
Vodafoneja neejaja
Tele2janeeneeja

Met de jaren beter bereik

Het is goed om te weten dat providers continue hun mobiele netwerken proberen te verbeteren. In de praktijk betekent dit dat je ervaring met verschillende providers over de jaren kan verschillen. Heb je bijvoorbeeld ooit een slechte ervaring gehad met provider Y en ben je al jaren tevreden over het bereik van provider X? Het kan zomaar zo zijn dat het bereik van provider Y tegenwoordig nog beter is dan je huidige provider. Daarom loont het om regelmatig de dekking te vergelijken en eventueel over te stappen.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x