Nieuws

Wifi-hotspot maken van je telefoon; hoe doe je dat?

Laatste update: 13-04-2023

Je zit in de trein met je laptop of tablet, helemaal klaar om lekker relaxed te internetten. Jammer alleen dat het openbare internet in die trein zo traag is als een bejaarde slak met rollator. Gelukkig is er een alternatief; maak van je telefoon een wifi-hotspot! In iets technischer taal wordt dit ook wel tethering genoemd. Je gebruikt dan de 3G of 4G van je telefoon om met je laptop of tablet op internet te komen. Maar hoe doe je dat nu precies? En wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een wifi-hotspot maken op een iOS-toestel (iPhone)

  1. Open je Instellingen-app
  2. Ga naar ‘Mobiel netwerk’
  3. Schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in

Je kunt via wifi, bluetooth en USB verbinding maken met je iPhone, die nu een persoonlijke hotspot geworden is. Je kunt bij de toegang via wifi een wachtwoord instellen, zodat niet iedereen zomaar via jouw iPhone kan internetten.

Een wifi-hotspot maken op een Android-toestel

  1. Ga naar Instellingen, en bij de categorie ‘meer’ naar ‘tethering en mobiele hotspot’
  2. Voer een naam, wachtwoord en beveiligingsmethode in
  3. Activeer je hotspot. Check vervolgens je notificatiebalk; daar verschijnt een icoontje waarmee je kan controleren of je netwerk als hotspot gebruikt kan worden

Als het goed is, heb je je telefoon nu zo ingesteld dat je hem als hotspot kunt gebruiken. Superhandig natuurlijk, maar let wel op. Er zitten namelijk nadelen aan het gebruiken van je telefoon als hotspot.

Let op! Een hotspot kan ook nadelen hebben.

Je datagebruik kan hard gaan. Omdat je op je laptop of tablet zit te internetten via de supersnelle 4G van je mobiel heb je misschien niet in de gaten hoeveel data je verbruikt. En hoewel onbeperkt bellen met een sim only tegenwoordig normaal is, zijn databundels soms nog vrij prijzig. Let hier dus goed op en jaag niet meteen je hele bundel er doorheen.Je kan altijd je dataverbruik checken bij je provider, in je eigen inlogomgeving of via de app:

Je moet ervoor zorgen dat je netwerk goed beveiligd is. Als er iemand in de trein op jouw netwerk zit en uitgebreid gaat zitten Netflixen, dan kost dat jou al je data uit je bundel. Let hier dus goed op.

Wil je je nooit meer zorgen maken om dataverbruik? Vergelijk dan sim only abonnement.

Bekijk ook deze video van de Consumentenbond over tethering:

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x