Nieuws

eSIM: Wat is het, en wat zijn de voor- en nadelen?

Laatste update: 15-11-2020

Een eSIM (elektronische simkaart) om ons leven makkelijker te maken

Hè, weer geen bereik in de sportschool. Je drukt op je telefooninstellingen en selecteert direct een andere provider. Zo, opgelost. Vroeger was dat wel anders. Je glimlacht hoofdschuddend. Oh, je wordt gebeld. Je schakelt de oproep door naar je smartwatch en brengt je linker pols naar je oor. ‘Hoi mam!’.

Nee, dit is geen futuristische tekenfilm. Dankzij de eSIM is dit realiteit. eSim ondersteunt namelijk dual-sim en zorgt ervoor dat je geen fysieke simkaart meer nodig hebt. Dat, in combinatie met 5G, is een enorme technologische vooruitgang.

Wat is de eSIM?

De eSIM is een ingebouwde elektronische simkaart in je telefoon, in het leven geroepen om de huidige plastic simkaarten te vervangen. Net als een fysieke simkaart, bevat de eSIM informatie waaruit jouw mobiele provider je abonnementsgegevens kan afleiden. Ook kun je via de eSIM apparaten met elkaar verbinden. Voor de duidelijkheid: Je hebt geen simkaart meer nodig door de eSim.

Al maandenlang was telecomland volledig in de ban van dit minuscule chipje ter grootte van een speldenknop. De eSIM belooft onder andere een betere gebruikerservaring en meer vrijheid bij het wisselen van providers. Dagenlang bij de brievenbus wachten op je nieuwe simkaart is verleden tijd. Nooit meer met trillende handjes een paperclip in je telefoon wrikken om je simkaart te verwisselen. Want dat minuscule metalen pinnetje was je natuurlijk allang kwijt.

Evolutie van de simkaart: full size SIM, Mini SIM, Micro SIM, Nano SIM en E-SIM

Fabrikanten staan sinds de vroege introductie in 2013 al te springen om de eSIM op de markt te brengen. In een aantal apparaten is de eSIM al te vinden, met name nieuwere apparaten. Denk aan de laatste iPhone 12 en Samsung Galaxy . Hiervoor zijn we afhankelijk van de netwerkproviders. En daar zijn wij als consument weer afhankelijk van.

Een nieuw tijdperk van connected devices en het omarmen van the Internet of Things. Het klinkt mooi. Met zulke termen maak je lekker de blits op elk feestje. Maar wat heb je aan een eSIM? En wat heeft dat met die buzz term Internet of things te maken? We leggen het je graag uit.

Voordelen van de eSIM

Weg met pietepeuterige plastic simkaartjes!

Nooit meer je telefoon open peuteren. Geen losse simkaarten meer. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende SIM formaten, die niet zomaar in elke telefoon passen. De eSIM wordt standaard ingebouwd in je nieuwe telefoon.

Snel van provider wisselen

Zelf kies je met een paar simpele taps een provider. Dagen wachten op je nieuwe simkaart en tijdelijke nummers zijn verleden tijd. Wil je wisselen van provider? Kies op je telefoon een netwerk, downloadt het simprofiel en je bent direct overgestapt. Niet langer jaren vastzitten aan één abonnement. En een winkel bezoeken is ook niet meer nodig.

Met een gerust hart op vakantie

Wat nu als je naar het buitenland gaat? Je telefoon ziet wanneer je van locatie bent veranderd en biedt je een aantal lokale providers aan waar je tijdelijk naar kunt switchen. Geen torenhoge telefoonrekeningen meer. Hoe telefoonproviders hier tegenover staan is nog wel de vraag. Zij hebben er immers baat bij klanten voor langere tijd vast te houden. Binnen Europa is het probleem van hoge bel- en internetkosten gelukkig al grotendeels opgelost door de afschaffing van de roamingkosten per juni 2017.

Met e-SIM goedkoop bellen en internetten op vakantie via lokale providers

Een stap richting Internet of Things

Hoe past eSIM in het grotere plaatje? Deze chip maakt een toekomst van connected devices een stuk tastbaarder. De eSIM zorgt ervoor dat apparaten waar geen simkaart in past, toch verbinding met het internet kunnen maken. The Internet of Things. Inkomende oproepen beantwoorden op je smartwatch? Een koelkast die je via eSIM vertelt welke boodschappen je moet doen? Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar de technologie is er al.

Tenslotte zal er in sommige devices meer ruimte vrijkomen door het verdwijnen van het sim-laatje. Nieuwe telefoons en smartwatches kunnen zo net een fractie kleiner of dunner worden. Mooi meegenomen!

De belangrijkste voordelen van eSIM op een rijtje:

● Geen onhandige plastic simkaartjes meer
● Snel switchen tussen providers zonder te wisselen van simkaart
● Niet meer naar de winkel voor een nieuw abonnement
● Goedkoop bellen en internetten in het buitenland via lokale providers
● Je telefoon via internet verbinden met andere apparaten
● Dunnere en kleinere devices

Welke apparaten ondersteunen eSIM?

Naast de nieuwe Apple Watch Series 3 en 4G iPads zijn de Gear S-smartwatches van Samsung ook voorzien van een eSIM. Maar er zijn ook een hoop nieuwe telefoon die eSim ondersteunen.

Telefoons met eSIM ondersteuning

Apple iPhone met eSIM ondersteuning:

  • iPhone SE (nieuwste model)
  • iPhone Xs
  • iPhone Xs Max
  • iPhone Xr
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max

Android met eSIM:

  • Google Pixel 2
  • Google Pixel 2 XL
  • Google Pixel 3
  • Google Pixel 3 XL
  • Google Pixel 3a
  • Google Pixel 3a XL
  • Google Pixel 4
  • Google Pixel 4 XL
  • Google Pixel 4a
  • Samsung Galaxy S20
  • Samsung Galaxy S20+
  • Samsung Galaxy S20 Ultra
  • Samsung Galaxy Fold
  • Samsung Galaxy Z Flip
  • Motorola RAZR

Welke providers ondersteunen eSim?

Bij de volgende providers kun je tegenwoordig eSim bestellen:

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x