Nieuws

Batterij van je Android of iPhone snel leeg? 5 Tips om dit te voorkomen!

We zijn steeds afhankelijker van onze smartphone, maar dat betekent helaas niet dat we er altijd op kunnen rekenen dat-ie werkt. Is je iPhone batterij snel leeg? Of loopt je Android telefoon sneller terug dan je wil? Je bent niet de enige die regelmatig met een lege accu zit!

batterij_telefoon_snel_leeg

Vóór de komst van smartphones hoefde je telefoons eigenlijk nauwelijks op te laden. Zelfs als je regelmatig belde en sms’te hoefde je pas na een week op zoek naar een stopcontact. Dat is nu wel anders: Door dat grote touchscreen, 4G, bluetooth en GPS trekken smartphones je accu een stuk sneller leeg en is het soms al lastig om zonder oplader het einde van de dag te halen. Is de batterij van jouw mobiele telefoon leeg snel? Wij geven je graag een aantal tips om ervoor te zorgen dat je accu minder snel leeg raakt:

1. Schakel de energie-spaarstand in

Weet je dat het een lange en drukke dag wordt, schakel dan meteen de energiebesparingsmodus in. In deze stand worden een aantal energie-vretende functies uitgeschakeld, zodat je minder van de accu vraagt en een paar uur langer door kunt.

Hoe doe je dit?

Energiebesparing inschakelen iPhone:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Batterij
 • Zet Energiebesparingsmodus aan

Energiebesparing inschakelen Android:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Batterij (of een variant daarop)
 • Onder Energiebeheer kun je vervolgens een batterijprofiel selecteren

2. Schakel functies die je niet nodig hebt uit

Gebruik je even geen WiFi, bluetooth, GPS of 4G, dan doe je er verstandig aan om deze functies tijdelijk uit te zetten. Ze verbruiken constant stroom, ook als je niets doet en geen gebruik maakt van internet.

Het is sowieso aan te raden om dingen als bluetooth en WiFi uit te schakelen buitenshuis, vanwege de veiligheid. Heb je je telefoon zelfs even helemaal niet nodig, activeer dan de vliegtuigmodus of zet ‘m uit, want dan weet je zeker dat er geen verbindingen open blijven staan.

3. Check het batterijgebruik per app en zet de grootverbruikers uit

iOS en Android kunnen tot op de procent nauwkeurig laten zien welke apps ervoor zorgen dat je accu zo snel leeg laten te lopen. Gebruik je de hele dag Facebook, Google Maps en YouTube, dan weet je natuurlijk waar het mis gaat, maar het is niet altijd duidelijk welke app je accu leeg trekt.

iOS-gebruikers kunnen dat controleren onder Instellingen en Batterij. Onder batterijgebruik zie je alle apps die je de afgelopen 24 uur of 7 dagen hebt gebruikt, hoeveel ze hebben verbruikt en hoe lang ze open stonden. Zit daar een app bij die je nauwelijks gebruikt hebt, maar wel een hoog percentage laat zien, dan is het een goed idee om deze app te verwijderen.

Ook op Android ga je weer naar Instellingen en Batterij. Onder batterijgebruik krijg je een handig lijstje met apps te zien, terwijl je onder hardware ook kunt checken welke onderdelen (WiFi, 4G, enz.) veel verbruiken. Zo kun je nog beter zien welke functies je af en toe beter uit kunt zetten.

iPhone batterijgebruik check:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Batterij
 • Bekijk verbruik per app

Android batterijgebruik check:

 • Ga naar instellingen
 • Kies Batterij
 • Bekijk verbruik per app

4. Laat apps niet continu verversen op de achtergrond

Deze tip levert je veel op als je wil dat je batterij wat langer meegaat. Veel smartphones halen constant berichten, updates en e-mails binnen. Dit kost enorm veel energie. Kijk eens goed naar de apps die je de hele dag push notificaties sturen: Is dat bij elke app nodig? Nee? Ga dan naar de instellingen voor push notificaties en schakel daar de betreffende app uit.

Hetzelfde geldt voor e-mail: als je elke minuut naar de brievenbus loopt, dan ben je aan het einde van de dag doodop. Kies ervoor om nieuwe e-mails elk uur op te halen en je zult merken dat je niet alleen minder dwangmatig je mailbox checkt, maar ook minder naar je oplader hoeft te grijpen.

Naast push notificaties kan je ook het verversen van apps op de achtergrond uitschakelen. Dit kan per app, waardoor je veel controle hebt. Het uitzetten van dit verversen op de achtergrond zorgt er echt voor dat je batterij langer meegaat.

Verversen op iPhone uitschakelen:

 • Ga naar Instellingen
 • Kies Algemeen
 • Kies Ververs op achtergrond
 • Schakel hier apps naar keuze uit

Verversen op Android uitschakelen:

 • Ga naar instellingen
 • Kies Verbindingen
 • Kies Gegevensverbruik
 • Kies Gegevens Opslaan
 • Kies App toestaan bij Geg. besp. aan.
 • Schakel hier apps naar keuze uit

5. Pas de helderheid van je scherm aan

Ooit werden telefoons steeds kleiner, maar de afgelopen jaren gaat het juist de andere kant op. Smartphones worden groter en groter, zodat ook de displays kunnen groeien. Zo’n touchscreen vreet echter stroom en is dus niet zo vriendelijk voor je accu. Overweeg daarom de helderheid een of twee standjes lager te zetten. Ook handig: stel in dat het scherm sneller uitschakelt als je je telefoon even niet gebruikt. Bij je iPhone en Android kan je dit makkelijk zelf doen.

Het kan ook zijn dat je merkt dat je batterij ineens snel leegloopt waar deze voorheen langer meeging. Batterijen hebben een bepaalde levensduur en zullen bij intensief gebruik minder lang meegaan. Als je batterij echt heel snel leeg is kan je deze laten vervangen.

Tip: Telefoon toch leeg? Laad dan sneller op door je telefoon in vliegtuigstand te zetten wanneer deze in de oplader zit. 

Lukt het met alle tips nog steeds niet om je accu vol te houden? Denk dan eens na over een powerbank. Deze kan je meenemen en hebben vaak een flinke laadcapaciteit. En als je ook wil besparen op abonnementskosten, check dan onze sim only vergelijker.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x