Nieuws

Drie soorten simkaarten; de belangrijkste verschillen

Simkaarten, die ken je vast wel. ‘SIM’ staat voor Subscriber Identity Module en de kaarten worden gebruikt om gegevens op te slaan. Bijvoorbeeld je telefoon maakt gebruik van een simkaart, maar ook je tablet, en andere kleine elektronica. Maar wist je dat er drie verschillende soorten simkaarten zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Minisimkaart

De minisimkaart is de grootste van het stel met een afmeting van 25 bij 15 millimeter. Hij wordt gebruikt in de meeste mobiele telefoons en is daarmee het meest gangbare model. Ook in andere elektronica met een simkaart betreft het vaak een minisim, zoals in sommige mobiele wifi-routers.

Microsimkaart

De microsimkaart is kleiner dan de minisimkaart, met een afmeting van 15 bij 12 millimeter. De microsimkaart is ontworpen om mee te kunnen groeien (of eigenlijk krimpen) met de ontwikkeling van mobiele telefoons, die steeds kleiner worden. De microsimkaart wordt gebruikt in wat oudere Apple-producten zoals de iPhone 4 en de iPad, en ook in bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 en tablets met 3G/4G-mogelijkheden.

Nanosimkaart

De nanosimkaart is met een afmeting van 12,3 bij 8,8 millimeter de kleinste simkaart die beschikbaar is. Veel kleiner kan de kaart ook niet worden, want de nano bestaat eigenlijk alleen uit een chip; de kaart die er bij grotere modellen omheen zit is volledig weggehaald. De nanosimkaart wordt gebruikt in de meeste moderne telefoons en tablets, zoals alle iPhones vanaf de iPhone 5, en in bijvoorbeeld de iPad Mini.

Zelf je simkaart kleiner knippen

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een te grote simkaart koopt, die dus niet in je telefoon past. Of misschien stap je over van een iPhone 4 naar een iPhone 5, waardoor je een kleinere simkaart nodig hebt. In dat geval kun je zelf je simkaart kleiner knippen. Hiervoor kun je een normale schaar of bijvoorbeeld een stanleymes gebruiken. Zorg er dan wel voor dat je de kaart precies in de goede vorm knipt, want anders past hij misschien alsnog niet in je toestel. Het beste is om een speciale simkaartknipper te gebruiken. Als die niet beschikbaar is, maak dan gebruik van een sjabloon, zodat je de kaart in precies de juiste vorm knipt. Heb je er geen vertrouwen in dat je de kaart in een goede vorm kunt knippen? Dan kun je vaak voor een kleine vergoeding bij je provider een nieuwe, kleinere simkaart krijgen.

Simkaart knippen

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x