Nieuws

Roaming binnen Europa vanaf 2017 zonder kosten

Vanaf 15 juni 2017 kan iedere Europeaan zijn of haar mobiele telefoon gebruiken binnen de EU zonder extra kosten. Dat is het voorstel dat 22 september is gepubliceerd door de Europese Commissie.

Mobiel internet + bellen in het buitenland net zoals thuis

Het nieuwe voorstel is volgens de Europese Commissie gebaseerd op het idee ‘Roam Like At Home’. Met andere woorden: roaming zoals thuis.

Dit kun je volgend jaar verwachten:

  • De regelgeving zal voor iedereen met een mobiel abonnement van een Europese telecomaanbieder gelden
  • Binnen de EU gelden dezelfde tarieven zoals thuis, zonder limiet in tijd of volume
  • Geen extra kosten voor mobiel gebruik in het buitenland

Maatregelen tegen misbruik

Telecomproviders mogen misbruik aanpakken, aldus Andrus Ansip, Eurocommissaris voor de Digitale Markt. Op basis van de woonplaats van de gebruiker kan wangedrag namelijk gedetecteerd worden. Situaties waar gesproken kan worden van mogelijk misbruik zijn:

  • Aanzienlijk frequenter gebruik van een mobiel abonnement in het buitenland
  • Abonnementen die slechts af en toe gebruikt worden in het buitenland en verder inactief blijven
  • Als een gebruiker meerdere simkaarten achter elkaar gebruikt binnen de EU

Fair use policy

De Europese commissie wil het voorstel in december aannemen. Dan zal ook een fair use policy worden vastgesteld voor roaming in het buitenland. Met dit beleid wordt gekeken naar hoeveel data Europeanen gebruiken, hoeveel ze reizen en in hoeverre de tarieven binnen de EU bij elkaar komen te liggen. Hoe het voorstel zich verder zal ontwikkelen is voor nu nog onduidelijk.

Wat is roaming?

Roaming is mobiel internet + bellen op het netwerk van een buitenlandse telecomaanbieder. Tot nu toe valt dit buiten je bundel en worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht. Onbeperkt internetten en bellen binnen Nederland? Bekijk en vergelijk dan nu de voordeligste Sim Only abonnementen.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x