Nieuws

360 graden video’s: zo bekijk je ze en maak je ze zelf

Je hebt ze vast al voorbij zien komen op Facebook of YouTube: 360 graden video’s. Eindelijk kun je vrijuit om je heen kijken en kies je zelf je perspectief.
Samsung-Gear-360-graden

Het principe van 360 graden video is simpel: je hebt niet langer een vast standpunt, maar kunt zelf bepalen waar je naar kijkt. Op een computer doe je dat door je muis te bewegen, op een smartphone door je telefoon te draaien. Zo zie je dingen die je normaal gesproken compleet zou missen, omdat de maker van de video het niet in beeld heeft gebracht.

Dat maakt een video van een achtbaanritje opeens een stuk spannender, terwijl het ook behoorlijk spectaculair is dat je in 360 graden mee kunt kijken in de cockpit van een Airbus. Je hebt meer dan ooit het idee dat je er écht bij bent en maakt dingen mee die normaal niet voor iedereen zijn weggelegd.

Hoe maak je 360 graden video’s?

Voor consumenten waren er tot een tijdje geleden slechts een paar camera’s beschikbaar die 360 graden video’s konden opnemen. De kwaliteit was vaak ook nog eens belabberd, dus eigenlijk kon je er nog niet zo veel mee. Daar komt nu gelukkig verandering in. LG lanceerde onlangs de LG 360 CAM, Samsung komt volgende week met de Gear 360 en later dit jaar brengt Nikon de KeyMission 360 uit.

Deze drie camera’s zijn betaalbaar (de LG koop je voor 280 euro) én nemen video’s in goede kwaliteit op. Ook handig: je kunt ze bedienen via meegeleverde apps voor je smartphone. Zo kun je je video’s draadloos bekijken en meteen doorsturen naar YouTube of Facebook, zonder dat je aan de slag moet met ingewikkelde montageprogramma’s. Dat kán natuurlijk wel, maar waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is?

De camera zelf werkt precies zoals je gewend bent: je zet ‘m ergens neer of houdt ‘m vast, drukt op opnemen en vervolgens film je in 360 graden. De camera beschikt namelijk over twee lenzen en plakt de beelden van deze lenzen als het ware aan elkaar vast. Houd er wel rekening mee dat alles rondom de camera in beeld is. Loop je er mee rond, gebruik dan een selfiestick, want anders is je hoofd straks wel erg groot in beeld.

Hoe bekijk je 360 graden video’s?

Goed nieuws: om 360 graden video’s te bekijken heb je geen extra hardware nodig. Een computer met de juiste internetbrowser (Google Chrome werkt het beste) of een smartphone is al voldoende. Je kunt de video’s bekijken door ze op te zoeken via YouTube of er eentje aan te klikken in je tijdlijn op Facebook. Kijk je via je computer, dan draai je rond door je muis te bewegen. Gebruik je de apps van YouTube of Facebook op je smartphone, dan kijk je rond door je telefoon in de gewenste richting te bewegen. Simpel, toch?

Wil je optimaal genieten van 360 graden video’s, dan doe je er goed aan een VR-bril aan te schaffen. De Gear VR van Samsung is een goed voorbeeld: je schuift je telefoon in de bril en vervolgens speel je een video af. Je ziet nu levensecht wat er om je heen gebeurt en kunt rondkijken door met je hoofd te bewegen. Op het ene moment sta je op Times Square in New York, een minuut later stap je in bij een Formule 1-coureur: je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk.

Voor een zo goede mogelijke gebruikerservaring gebruiken wij cookies voor technische, meet- en marketingdoeleinden. Door verder te gaan op onze site gaat u hiermee akkoord.
Leest u voor meer informatie ook onze Privacy verklaring. Sluiten x